22 november, 2020
Vänskapsbröd
Posted in : Bröd, Vegetariskt on by : inkan
De här saftiga och fiberrika bröden fanns med under min uppväxt, och receptet kommer från mamma Viola, 1989. Kom man hem till oss på en kopp te och en macka, så var det dessa bröd som bjöds. Både nyttiga och goda!
Dag 1
Blanda följande i en skål, och låt stå över natten:
1 dl Vetekross
1 dl Rågkross
1 dl Linfrö
1 dl Vetekli
1 dl Russin
2 dl Lingonsylt
1 msk Salt
1 msk Kummin el Brödkryddor
2 msk Matolja
4 dl hett vatten
Till dag 2 behövs också:
2,2 Liter Vetemjöl
2 påsar torrjäst
För lyxvarianten: 1 ägg + Pumpakärnor
Dag 2
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Koka upp 5 dl vatten och häll över ”gröten” och blanda.
- Blanda i ca 2,2 L Vetemjöl och 2 påsar Torrjäst
- Efter ca 20 min: Baka ut till bullar och lägg på plåtar.
- Låt jäsa en stund på plåten.
- För lyxvarianten: pensla med ägg och strö på lite pumpakärnor.
- Grädda i 10-12 min i 250 grader.
- Pensla ev med lite vatten när du tar ut dem ur ugnen, så får de inte ett ”hårt skal”.
- Låt svalna under handduk.