HemIndiskt Indisk Daal (Linsgryta)

Indisk Daal (Linsgryta)

Posted in : Indiskt, Smaltmat, Veganskt, Vegetariskt on by : inkan

4 portioner, ca 60 min
Tillagas med fördel i en stor gjutjärnsgryta.

Förberedelser: Ta fram alla ingredienser och hacka/riv/pressa.
Om du använder hing är det viktigt att kryddan får fräsa i den heta oljan tillsammans med spiskumminfrön och curry leaf en stund innan övriga ingredienser blandas i. Detta för att den beska smaken ska försvinna och man istället får den smakförhöjande effekten. Hing / dyvelsträck minskar besvär med gaser som kan vara vanligt av att äta linser och bönor. Kryddan finns där Indiska kryddor hittas, t ex på nätet.

Anpassa mängden chili efter hur stark mat du gillar.

Hackas:
1 gul lök
2-3 morötter
2 tomater alt. 1 burk krossade tomater
1 st chili / 1 tsk chilipulver

Rivs/pressas:
1 bit ingefära – rivs
4 st vitlöksklyftor – pressas

Till stekning:
3 msk olja

Kryddor:
1/2 tsk hing (kan utelämnas)
Ca 25 st curryleaf-blad (kan bytas mot 4 lagerblad)
1 tsk spiskumminfrön eller spiskumminkrydda
(1 tsk chilipulver)
1 tsk gurkmeja
1 tsk korianderpulver
1 tsk curry
1/2 tsk salt
peppar, efter smak

Blandas i efter att lök och kryddor stekts:
4 dl röda eller gula linser
1 msk tomatpuré
5 dl hett vatten

Blandas i efter att grytan puttrat i ca 20 min:
2 dl kokosmjölk

Efter 20 min:
Smaka av med salt och peppar.

Servera med:

En klick youghurt / creme fraiche (veg/vegansk motsvarighet)
Färsk koriander