HemIndiskt Rostade jordnötter med Hing & Jeera

Rostade jordnötter med Hing & Jeera

Posted in : Indiskt, Snacks, Veganskt, Vegetariskt on by : inkan

Tid: 15-20 min + Tid för avsvalning

Ingredienser
Några droppar olivolja
½ tsk Hing / Asofoetida (Bockhornsklöver + Dyvelsträck)
½ tsk Röd Chilipulver
¼ tsk finmalen svartpeppar
1 msk spiskummin (pulver)
200 g saltade rostade jordnötter

  1. Hetta upp kryddorna med några droppar olivolja i en stekpanna. Var försiktig med oljan, så att nötterna inte blir ”flottiga”.
  2. Tillsätt jordnötterna och rosta under omrörning på medelhög värme i stekpanna till dess att nötterna mörknat något, ca 10 min.
  3. Låt svalna t ex på lite hushållspapper innan servering.
Hing Jeera -jordnötter
Så här ser jordnötterna ut när man köper dem i Indien. Eftersom den här fantastiskt goda smaken inte finns i Sverige har jag testat fram ett sätt att krydda redan saltade och rostade jordnötter.

Kryddan Hing

Hing, finns att beställa på nätet.

Hing (Hengu) är tyvärr en ovanlig krydda i Sverige, men gick att köpa på Apoteket fram till 1960-talet. I dag hittar man kryddan t ex butiker som säljer Ayurvedisk eller Indisk mat/kryddor. Kryddan främjar matsmältningen, mildrar gaser och uppskattas för sina läkande egenskaper. Den används ofta i Indisk matlagning och fördjupar smaker. Har man en mage som inte tål lök eller vitlök kan Hing vara ett snällare alternativ. Med en liten nypa Hing blir t ex bönor mer lättsmälta.

Hing består av en torkad, pulvriserad kåda som utvinns från rot och stam av växten Ferula asafoetida – Dyvelsträck, en växt som liknar Björnloka. Den kallas ibland ”djävulens andedräkt” på grund av den vidriga doft kryddan har innan den hettats upp. När man köper Hing består oftast pulvret till en stor del av Bockhornsklöver för att göra kryddan enklare att dosera rätt. Oftast behövs bara en liten knivsudd.

Källor:
Ayurvediskt
Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *