HemEfterrätt Cheesecake

Cheesecake

Posted in : Efterrätt, Fikabröd on by : inkan

Vi gör den här lite då och då, för den är så god! Vill man ha en touch av jul så byter man ut lite av digestsivekexen till pepparkakor. Det går också bra att variera bär.

Ugn: 185 grader

Till botten

  • 15 digestivekex
  • 3/4 dl strösocker
  • 50 g smör, smält
  • 1/2 tsk malen kanel

Till fyllning

  • 4 ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 400 g Philadelphiaost
  • 1 citron, saften + riv ned i fyllningen av skalet.

Till topping

  • 3 dl gräddfil
  • 2 msk strösocker
  • 1 dl kräm eller sylt, t ex Blåbär, Hallon, Citron (på bilden).
  • Färska eller frysta bär
  1. Sätt ugnen på 185 grader.
  2. Mosa kexen.
  3. Blanda med socker.
  4. Tillsätt smält smör och kanel.
  5. Lägg smulorna i en pajform, cirka 24 centimeter i diameter, och platta till smulorna lätt med handen eller baksidan av en sked.
  6. Sätt in formen i ugnen och grädda botten i minst 5 minuter.
  7. Ta ut formen och sänk värmen till 175 grader.
  8. Vispa ihop ägg, socker och philadelphiaost.
  9. Tillsätt citronsaften.
  10. Häll upp smeten i formen.
  11. Grädda i 25-30 minuter (tills den stannat i mitten).
  12. Blanda ihop gräddfil och socker.
  13. När kakan har stannat i mitten: ta ut ur ugnen.
  14. Täck med gräddfil.
  15. Sätt tillbaka i ugnen i 5 minuter till. 
  16. Ta ut kakan, och medan den är varm lägg på blåbärssylt jämnt fördelat.
  17. Låt kakan svalna och kallna helt i kylen ett par timmar. Går att frysa in.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *