2 februari, 2024
Indisk Masala Dosa
Posted in : Indiskt, Veganskt, Vegetariskt on by : inkan
Recept av Manjula Kara
4 port
Dosa Smet
1 dl Urad daal
3 dl Grötris
Den här rätten kräver lite planering. Dagen innan blötläggs ris och linser för smeten. Morgonen därpå gör man sista momentet på degen, som behöver vila i minst en timme. Degen kan sedan sparas i några dagar.
Förbered chutney så att den hinner stå och vila i ca 1 h innan själva måltiden, och stek Dosa-pannkakorna när även Masala-potatisen är klar så att Dosan kan ätas nystekta och krispiga.
Kvällen innan:
Blötlägg riset och linserna i ljummet vatten.
Tillagningsdagen, på morgonen:
Häll av vattnet i en behållare, spara vattnet.
Finmal i en mixer och tillsätt lite av det avrunna vattnet för en krämig smet.
Låt det stå i några timmar. När det blivit bubblor i smeten är det klart att göra pannkakor. Smaksätt smeten med lite salt.
Stekning av Dosa
Sprid lite olja i pannan, lägg i och sprid smeten med en ljup slev, som man gör med pannkakor.
Masala Potatis-fyllning
Potatis
Olja
Svarta Senapsfrön
Spiskummin
Curryblad
Gurkmeja
Garam Masala
Socker, Salt, ev citron
Skala potatisen, skär i bitar och koka med lite salt.
När potatisen är genomkokt, sila bort vattnet.
Ta lite olja i stekpannan, lägg i svarta senapsfrön och låt det poppa färdigt.
Tillsätt spiskummin och några curryblad samt bitar av kokad potatis.
Lägg i lite gurkmeja för att få gul färg.
Smaksätt med Garam Masala och eventuellt lite socker, salt citron om det behövs för att balansera smaken.
Kokosflingor-chutney
Blötlägg kokosflingor i lite yogurt/fil, så mycket så det täcker kokosflingorna. Blanda och låt det stå i ca 1 timme.
Tillsätt 2 teskedar olja och lite senapfrö i en het stekpanna. När senapsfröna poppat färdigt, lägg i lite spiskummin och några curry blad och 1 tesked Urad daal. Stek daal tills det blir gyllene brun och lägg daal-blandningen över blandning av kokosflingor/yogurt/fil.
Smaksätt med salt och socker.